Láncra vert kerék
2020. szeptember 25. írta: István alkatrészek

Láncra vert kerék

2.rész

Összegyűjtöttük Magyarország és a nagyobb síparadicsommal rendelkező országok hólánccal, szöges és téli gumival kapcsolatos előírásait:

Magyarország: Hazánkban a téli gumi használata csak ajánlott. A felszerelt abroncsnak legalább 4 mm-es mintamélységgel kell rendelkeznie. Hólánc használata csak a táblával jelzett helyeken, téli időszakban kötelező, ugyanakkor a határon befelé érkező autósoktól, ha az útvonal érinti az ilyen szakaszokat, megkövetelhetik a hóláncot. A Bükkben, Mátrában, a Pilisben, a Mecsekben találkozhatunk ilyen utakkal. A megengedett maximális sebesség 50 km/h.

Ausztria: November 15-től a húsvét hétfőt követő hétig használható hólánc, illetve a szöges gumi megengedett. Hólánccal maximum 40 km/h, míg szöges gumival autópályán maximum 100 km/h-s sebességgel lehet haladni. Mindenesetre figyelni kell a táblákat, mert egyes helyeken a szöges gumit nem engedélyezik.

Franciaország: Novembertől március végéig lehet, illetve egyes helyeken kötelező hólánc használata. Szöges gumit e két hónap között lehet feltenni a kerekekre. Amennyiben a tábla hóláncra kötelez minket, s ezt nem tesszük fel, igen súlyos pénzbírságra számíthatunk, s még vissza is fordítanak, ha ott helyben nem tudjuk felrakni a segédeszközt.

Németország: Hóláncot a hegyekben lehet, egyes helyeken kötelező használni. Erre táblával is figyelmeztetik az autósokat. A megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h. Hólánc használata szintén megengedett, de autópályára nem lehet vele felhajtani.

Olaszország: November és március között hólánc használatára kötelezhetnek minket a táblával jelzett szakaszokon. Természetesen itt is megengedett szöges gumi helyette. Az Aosta-völgyben október közepétől egészen április végéig kötelező hóláncot tartani a kocsiban. 3,5 tonnáig szöges gumival akár autópályára is felhajthatunk, maximum 120 km/h-s sebességgel, míg egyéb helyeken maximálisan 90 km/h a megengedett.

Svájc: Hóláncot időszaktól függetlenül, egyes táblával jelzett szakaszokon kötelező használni. Szöges gumit november 1-től egészen április 30-ig tehetünk fel autónkra, de ezzel autópályára, autóútra nem hajthatunk fel, kivéve a St. Bernardino- és a St. Gotthard-alagutat. Szöges gumival maximum 80 km/h-val haladhatunk. Fontos még tudni, hogy a 80 km/h-s sebességlimitet a kocsi hátulján, jól látható helyen jelezni kell, egy erre a célra árusított matricával.

A bejegyzés trackback címe:

https://holancokmost.blog.hu/api/trackback/id/tr416214796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása